вторник, 4 март 2014 г.

Национален отбор по футбол на Испания

Испания в момента е отборът, който диктува футбола в целия свят. Ла Фурия ще играе за 14-ти път на световни футболни финали. Отборът винаги е бил с големи претенции, но до някъде не оправдава доверието и очакванията на специалистите, но през последните няколко години Испания е номер едно и ще е доста трудно да бъде смъкната оттам.
Испания играе първия си мач на 28 август 1920 срещу Дания в Брюксел и побеждава с 1-0. За наше огромно съжаление, през  1933 година на 21 май Ла Фурия постига най-изразителната си победа с 13:0 срещу България. Няколко години преди това Испания губи последователно от Италия и Англия с резултат 7:1 и това остава като най-черния период в историята на отбора. През 1934 година Испания участва за първи път на световно първенство по футбол. Това е второто издание на турнира от неговото създаване и Ла Фурия достига на четвъртфиналите. През 1982 година Испания е домакин на световно футболно първенство за първи и единствен път за момента. Тогава регламентът е такъв, че има две групови фази и Ла Фурия приключва участието си във втората. Най-после след дълги мъки през 2010 в ЮАР, Испания достига до заветната титла, която пази и до днес и ще защитава в Бразилия това лято. На европейската сцена отборът се представя доста по-добре. Испанците не вземат участие на първото Евро1960, където шампион става СССР. Испания отново се включва от второто издание на турнира, но тук прави фурор и печели първата си титла и то на своя земя. През 1984 само домакинът Франция спира Ла Фурия да спечели отново първенството. Следват няколко години на протоколни участия, за да дойде 2008 в Швейцария и Австрия, където испанците завоюват отново отличието, което защитават без никакъв проблем 4 години по-късно в Полша и Украйна. В момента отбoрът е на 1-во място в класацията на ФИФА и няма как иначе, при положение, че Испания държи и световната и европейската титла. Испания се включва и в турнира за Купата на Конфедерациите, като участва два пъти в последните две издания, но през 2013 не успява да добави още един трофей към витрината си, като губи финала от Бразилия. Излишно е да коментираме всички испански футболни легенди, които лека полека биват оставяни назад в историята и забравяни от привържениците на сметка на настоящото поколение, което пише историята на испанския национален отбор по футбол. В момента Икер Касияс е с най-много изиграни срещи за националния отбора и най-вероятно така ще остане още дълго време. Голмайстор номер едно в момента е Давид Вия с 56 попадения, който най-вероятно ще играе за националния тим поне още 2-3 години. Фернандо Торес изостава с цели 20 попадения зад Вия, а головете му можем да определим по-скоро като качествени и шампионски въпреки не толкова големият им брой.
Ние пожелаваме успех на Испания в това толкова трудно начинание да защитиш световната си титла и започваме да чакаме месец юни, когато започва футболният празник за нас.

0 коментара:

Публикуване на коментар