вторник, 4 март 2014 г.

Национален отбор по футбол на КамерунНационалният отбор по футбол на Камерун успя да се класира за седми път на световно футболно първенство. Лъвовете успяха да се преборят за участие във финалната фаза на Мондиал 2014 в Бразилия. Френският специалист Денис Лаван успя да класира лъвовете за световното първенство в страната на кафето през идното лято.

Първият мач на Камерун като национален отбор по футбол е на 13 април 1960 година срещу Джибути и се играе в Мадагаскар. Лъвовете печелят с  9:2 и това остава записано, като най-голямата им победа в историята. Най-кошмарните двубои на африканците са цели три. Едва ли някой привърженик на лъвовете иска да си спомня загубите от Норвегия и Русия с 6-1 и тази от Коста Рика с 5-0. За първи път африканците се класират на световно първенство през 1982 в Испания. Отборът завършва участието си с три равенства като не допуска загуби от отборите на Перу, Полша и Италия. Най-доброто класиране на Камерун на световно първенство е четвъртфинала през 1990 година. През 2001 селекцията на лъвовете играе за първи път в турнира Купа на Конфедерациите, а най-големият им идва две години по-късно когато играят финал. В Купата на африканските нации, Камерун участва от 1970 година. Четири от шестнадесетте участия на лъвовете завършват с триумф и те печелят турнира през  1984, 1988, 2000 и 2002. Най-голямата звезда на отбора без съмнение е Самуел Ето‘о, който има  53 отбелязани попадения с националната фланелка. Бързоногият футболист беше в много обтегнати отношения с федерацията по футбол и дори се отказа от националния отбор в знак на бойкот, но след многократно настояване е пред завръщане в националния състав за Мондиал 2014 в Бразилия. Ригоберт Сонг е играчът, който се е появявал с националната фланелка най-много пъти ( 137 ).

Камерунският национален отбор по футбол определено е незавидно положение в компанията на Бразилия, Мексико и Хърватия в група А на финалите, но това че те изглеждат като аутсайдери може само да подведе противниците им и да ги накара да съжаляват, ако дори за момент подценят мощта и скоростта на африканските лъвове.

0 коментара:

Публикуване на коментар