събота, 22 февруари 2014 г.

Национален отбор по футбол на ХърватияХърватия е първият балкански участник, който ще представя на вашето внимание. Шахматистите са не само млад футболен отбор, но и млада държава. Първата футболна среща на отбора е играна в Загреб на 17 октомври 1990 година. Дебюта ще се запомни с изразителното 4-0 срещу отборът на САЩ. Най-голямата победа на Хърватия е с резултат 7-0, който е постиган срещу два различни съперника. Австралия и Андора са потърпевши от мощта на шахматистите. Разбира се, и хърватите отнесоха разгромна загуба от Англия с 5-1, но това е най-голямото поражение за тях.

Хърватия играе на световно първенство за първи път през 1998 и хвърля бомбата, като завършва на 3-то място, което остава и най-големия успех за отбора до сега. Следващите две участия на отбора на финали са доста разочароващи като през 2002 и 2006 те завършват съответно на 23и 22 място. На европейската сцена Хърватия се появява за първи път през 1996 в Англия и достига до четвъртфиналите. Дванадесет години по-късно те повтарят този си успех на европейското в Австрия и Швейцария. Всички помним страхотните Давор Шукер и Дадо Пършо, които водиха отбора напред без значение срещу кой съперник застава.

Съвременният хърватски национален отбор изглежда доста страховит. Рекордьор по участия с националната фланелка е вратарят Стипе Плетикоса, който ще продължи да трупа още мачове в своя актив през оставащите години от кариерата си. Дарио Сърна има същият бой участия като вратарят на Хърватска (103), но по всяка вероятност той ще прекрати кариерата си по-рано. Голмайстор на отбора с най-много отбелязани попадения до момента в кратката история е Давор Шукер с 45 гола. Рекордът му като, че ли ще се задържи още време, с оглед на това че единственият, който за момента има шанс да го подобри е Едуардо Да Силва, който пък ще играе в своята родина Бразилия, но за състава на Хърватия. На всичкото отгоре той ще се изправи в директен сблъсък с отбора на домакините, а тимът му има реален шанс да се поздрави с победа над селесао. В отбора на шахматистите има имена като гореспоменатите Сърна, Плетикоса, Едуардо, Кранчар, Модрич, Ракитич и Чорлука. От където и да погледнем състава на Хърватия изглежда внушителен. Все още не е ясно дали младата надежда Халилович, ще вземе участие в първия си мондиал през тази година. Пожелаваме успех на Хърватия и чакаме момента, в който те ще излязат на терена срещу Бразилия, Мексико и Камерун.

0 коментара:

Публикуване на коментар