четвъртък, 6 февруари 2014 г.

Англия и Италия на световното в БразилияАнглия и Италия попаднаха заедно в група D от финалите на световното  футболно първенство в Бразилия през 2014 година. Двата европейски гранда ще премерят сили на Арена Амазония в град Манаус. Както вече ни е известно Бразилия е разделена на два часови пояса, поради голямата си територия. С други думи на 14 срещу 15 юни, няма да се спи. Арена Амазония ще се пръска по шевовете, а футболният празник ще се намира в своя апогей. В три часа през нощта българско време двата отбора ще сложат началото на една грандиозна битка, която ще разтърси футболния свят. Англия и Италия са от най-големите световни футболни сили и това е ясно на всички.

Истината обаче е съвсем друга. Възхваляваният отбор на Англия винаги е слаган в сметките и е сочен за фаворит за спечелването на световните и европейските първенства, на които е взел участие, но успехите на трите лъва далеч не са много. Англия не участва на първите три световни първенства, а на други три пропуска да се класира. Едва една единствена световна титла за островитяните и тя е през 1966, когато световното първенство се провежда в Англия. Като изключим това, най-големият успех на световната сцена на трите лъва е 4-тото място през 1990, когато домакин на първенството е Италия. Друг интересен факт е, че най-доброто класиране на Англия на европейско първенство е 3-тото място през 1968, когато отново домакин е Италия. Можем да обобщим, че англичаните хранят само добри чувства, срещу своя първи опонент на световното първенство в Бразилия през 2014. Дали, това ще остане така и след този мондиал, предстои да разберем.

Италия е един от най-интересните отбори за предвиждане, що се отнася за групови фази на турнири. Адзурите обикновено излизат много тънко от групата, като често се стига до издънки, но в елиминационната фаза заиграват по съвсем различен начин. Англия не може да се сравнява с Италия, що се отнася до титулуване. Скуадра адзура има цели четири световни титли, както и два загубени финала, към които можем да добавим и един спечелен малък. Излишно е да казваме, че адзурите разполагат с една от най-качествените отбрани в световен мащаб, като също трябва да отбележим, че винаги са имали стабилни вратари. Капитанът Джан Луиджи Буфон е с най-много участия с националната фланелка (138). Голмайсторът на всички времена е Луиджи Рива с 35 отбелязани попадения за Италия.

Англия и Италия се срещат на малкия финал на световното през 1990, където адзурите са домакини и печелят 3-тото място. Двата отбора са се срещали на европейско ниво още през 1980, когато Италия побеждава Англия с 1-0 в мач от груповата фаза и то пак на домашната сцена. През 2012 отново един срещу друг, този път в Полша и Украйна, двата отбора завършват 0-0, а италианците са по-точни при дузпите и преодоляват този четвъртфинал в Киев, за да достигнат полуфинала във Варшава, където се налагат над Германия с 2-1, за да се върнат отново в столицата на Украйна, където биват унижени от Ла Фурия с 4-0.

В съперничеството между Англия и Италия спокойно можем да кажем, че адзурите доминират са по-титулувания отбор. Разбира се, от създаването на тези международни турнири е минало много време и сега футболът изглежда доста по-различно, а и отборите са по равностойни.  

0 коментара:

Публикуване на коментар