вторник, 17 декември 2013 г.

Испания и Холандия на Мондиал 2014Група B от световните футболни финали в Бразилия през 2014 ще ни направи свидетели на епичната битка между отборите на Испания и Холандия. Повторението не финала от Мондиал 2010 в Южна Африка ще се играе още на втория ден от футболното лято, а събитието ще се състои на Арена Фонте Нова. Двата отбора спретват най-грубия финал в историята на турнира като Харолд Уеб показва 14 жълти картона и изгонва Хейтинга.

Испания е настоящ европейски и световен шампион, но дойде времето, когато ще трябва да се защитава една от титлите. Претендентите вече са ясни, а първият от тях е и сребърен медалист от последното световно първенство. Испания е печелила тази титла само веднъж като на финала победи точно Холандия с 1-0 в Йоханесбург и стана за първи път в своята футболна история световен шампион. Ла Фурия показа на света, че има страхотен отбор, за който мнозина смятат, че е изграден от Барселона и дори проповядва стила на игра на каталунците.  Испания даде заявка за спечелване на трофей още със спечелването на Група D на Евро 2008 където не даде никакви шансове на Русия, Швеция и Гърция излизайки като победител с 9 точки. На финала Фернандо Торес разплака цяла Германия и подари втората европейска титла на Ла Фурия. Две години по-късно Испания спечели и Световното първенство в ЮАР, а през 2012 успешно защити европейската си придобивка с гръмкото 4-0 срещу Италия на финала. Сега на Испания и предстои първата защита на световна титла в историята. Ла Фурия има 4 големи трофея, като единственият за който до момента не съм споменал е този от европейското през 1964 година, когато е домакин. Това е второто европейско първенство в историята и домакин е Испания. На финала те побеждават тогавашния тим на СССР с 2-1.

Холандия има една едничка европейска титла и тя е през 1988 година, когато Марко Ван Бастен става голмайстор на турнира с 5 попадения. Отбелязваме и третото място през 1976 година и разбира се съвместното домакинство с Белгия на Евро 2000. На световната сцена, Холандия не се представя кой знае колко зле. Отборът има изиграни 3 финала, но всичките загубени. През 1974 домакинът Германия оставя лалетата само със сребро, а 4 години по-късно Аржентина прави абсолютно същото в Буенос Айрес, като спечелва титлата след продължения. През 1998 година във Франция, където губи полуфинала елиминиран от домакините, а в срещата за 3-тото място отстъпва на Хърватия. Последният успех на холандците е през 2010, когато както вече няколко пъти споменах, губят финала от настоящия световен и европейски шампион Испания. Ако трябва да следваме някаква тенденция, то гледайки таблицата със статистиката на лалетата виждаме, че губи два поредни финала в две последователни първенства. След прекъсването, Холандия отново загуби един финал, а сега предстои последващото първенство... Дали да очакваме отново лалетата в последния мач, ще стане ясно идното лято в Бразилия 2014.

0 коментара:

Публикуване на коментар